Corona-update-Nederland-januari-2023

De situatie rond het coronavirus in Nederland blijft in beweging. In deze blog willen we de laatste cijfers en ontwikkelingen met betrekking tot de verspreiding van SARS-CoV-2 en de coronatesten in Nederland delen.

Infectieradar: Licht stijgend aandeel klachten en positieve testresultaten

Afgelopen week is het aandeel deelnemers met COVID-19-achtige klachten in Infectieradar licht gestegen (van 3,0% naar 3,3%). Het aandeel met een positieve coronatestuitslag bleef gelijk op 0,6% in vergelijking met de week ervoor. Het aantal personen met een positieve testuitslag gerapporteerd aan de GGD steeg licht met 11% en ook het aantal mensen dat zich liet testen bij de GGD nam toe met 8%. In verpleeghuizen steeg het aantal bewoners met een positieve coronatestuitslag met 16%. Het reproductiegetal op basis van meldingen van positieve testen was op 17 januari 0,96 (0,74-1,21). Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met SARS-CoV-2 daalde met 18% ten opzichte van de vorige week. Het aantal patiënten op de intensive care nam licht toe.

Rioolwatersurveillance: Daling van het aantal virusdeeltjes

Er is een daling waargenomen van het landelijke gemiddelde aantal virusdeeltjes in het rioolwater in week 3 (16-22 januari) met 37% ten opzichte van de week ervoor. In de eerste helft van week 4 daalde dit licht verder met 6,8%. De meest aangetroffen variant in het rioolwater was opnieuw de BQ.1 variant. Er werden ook meer recombinanten (varianten met eigenschappen van verschillende virusvarianten) en BA.2 varianten gevonden, waaronder een stijging van de BA.2.75 variant en haar subvarianten.

Het virus blijft zich ontwikkelen: verschillende varianten uit de omikronfamilie in de kiemsurveillance

Sinds het begin van 2022 zijn er veel nieuwe varianten ontstaan binnen de omikronfamilie in de kiemsurveillance. Er zijn continu veranderingen waarneembaar, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen.

Eerst was BA.1, BA.2 en later BA.5 dominant in Nederland, maar sinds week 48 is BQ.1 (inclusief BQ.1.1) verantwoordelijk voor de meeste besmettingen. Gelukkig zien we dat BQ.1 (inclusief BQ.1.1) aan het afnemen is. Aan de andere kant zien we een toename van BA.2.75 (inclusief subvariant CH(Congenitale hypothyreoidie).1.1 die sterk toeneemt in veel Europese landen) en van recombinant XBB (een variant die eigenschappen van verschillende omikronvarianten combineert). In de Verenigde Staten neemt subvariant XBB.1.5 sterk toe en dit is ook het geval in Nederland. Tot op heden zijn er geen aanwijzingen dat deze subvarianten ziekmakender zijn dan de eerdere omikronvarianten.

Volgens de nieuwste berekeningen blijft BQ.1 mogelijk nog enkele weken dominant in Nederland, maar ook het aandeel van subvarianten BA.2.75 en XBB (inclusief XBB.1.5) neemt toe. Dit betekent dat het goed mogelijk is dat er geruime tijd meerdere subvarianten naast elkaar circuleren. Daarnaast is het altijd mogelijk dat er weer nieuwe (sub)varianten opkomen.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en ontwikkelingen, zodat we op een effectieve manier kunnen reageren en ons kunnen beschermen tegen het virus.

Conclusie update SARS-CoV-2

De situatie rondom het coronavirus (SARS-CoV-2) blijft in beweging en ontwikkelt zich voortdurend. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen zodat we kunnen inspelen op de veranderende situatie en de juiste maatregelen kunnen nemen. In de afgelopen week was er een lichte stijging in het aandeel deelnemers met COVID-19-achtige klachten en opnames in verpleeghuizen. Desondanks daalde het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. De varianten rondom het virus blijven zich ontwikkelen en evolueren, waardoor het belangrijk is om goed op de hoogte te blijven en de juiste maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij onze webshop bieden we betrouwbare coronatesten aan die u helpen om te weten of u besmet bent met het virus en of u ziekteverschijnselen ontwikkelt. Wij blijven op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het virus en bieden altijd de nieuwste en meest betrouwbare testen aan. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of meer informatie wilt over onze testen. Wij staan altijd voor u klaar.

Bron cijfers: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/weekcijfers