RS-virus is een luchtwegvirus dat veelvuldig voorkomt in Nederland, vooral tijdens de wintermaanden. Bijna alle jonge kinderen krijgen voor hun derde levensjaar een infectie door het RS-virus. De afgelopen jaren is het RS-virus ook buiten het winterseizoen aangetroffen, dit was mede een gevolg van de coronamaatregelen.
Symptomen van RS-virus
Een infectie door het RS-virus veroorzaakt meestal verkoudheid, hoesten en soms koorts. In sommige gevallen kunnen de klachten ernstiger zijn, waaronder benauwdheid, longontsteking, en oorontsteking, vooral bij kinderen. De tijd tussen besmetting en ziekte varieert van 2 tot 8 dagen en meestal is dit 5 dagen.
Behandeling van RS-virus
Een infectie door RS-virus gaat meestal vanzelf over, het duurt meestal een paar dagen tot een week. Er is echter ook advies te vinden op de website van Thuisarts voor ouders die bezorgd zijn over de gezondheid van hun kind.
Hoe krijg je een RS-virus infectie?
Het virus bevindt zich in de keel van een besmet persoon. Bij hoesten en niezen worden kleine druppeltjes met het virus in de lucht verspreid, waar ze door anderen ingeademd kunnen worden. Ook kunnen deze druppeltjes op handen of speelgoed terechtkomen en op deze manier besmetting veroorzaken via het oog, mond of neus. Een persoon is besmettelijk voordat ze ziek worden en de besmettelijkheidsperiode is afhankelijk van de leeftijd en gezondheidstoestand.
Wie kan een RS-virus infectie krijgen?
Iedereen kan een infectie door het RS-virus krijgen, maar sommige mensen hebben meer kans, zoals kinderen jonger dan 2 jaar, volwassenen met afweerstoornissen of een ziekte aan hart of longen, en mensen ouder dan 65 jaar. Het is mogelijk om meerdere keren ziek te worden van het RS-virus.
Hoe kun je besmetting met het RS-virus voorkomen?
Het is moeilijk om een infectie volledig te voorkomen, maar er zijn wel enkele stappen die je kunt nemen om de kans op besmetting te verkleinen:
Bij hoesten of niezen:
Gebruik een papieren zakdoek, of hoest in je elleboog als je geen zakdoek bij de hand hebt.
Gooi de zakdoek direct weg na gebruik.
Was regelmatig je handen met water en zeep.
Houd bij hoestende of niezende mensen vooral pasgeboren baby’s uit de buurt.
Borstvoeding kan pasgeboren baby’s beschermen tegen RS-virus, doordat het antistoffen van de moeder bevat.
Maak speelgoed dat kinderen in de mond nemen elke dag schoon.
Er is nog geen vaccin om de ziekte te voorkomen, maar er wordt wel aan gewerkt.
Kan iemand met RS-virus naar de kinderopvang, school of werk gaan?
Als een kind zich goed voelt of voldoende hersteld is, kan het gewoon naar de kinderopvang of school gaan. Contact met het virus, dat in de winter veel voorkomt als verwekker van bovenste luchtweginfecties, is niet te vermijden. Vertel het wel aan de pedagogisch medewerker of leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren.
Een volwassene die zich weer goed voelt, kan ook gewoon werken.
RSV Zelftest
In het opsporen van een RSV-infectie zijn er naast PCR nog andere sneltesten beschikbaar, zoals “point-of-care” (POC)-testen. Deze testen zijn gebaseerd op het detecteren van virusantigenen en zijn eenvoudig en snel uit te voeren.
Als leverancier van RSV-testen zijn trots op onze rol in het aanleveren van betrouwbare RSV-testen voor bedrijven. We begrijpen het belang van snelle en accurate diagnostiek en streven ernaar om onze klanten te voorzien van de beste testen op de markt.
Bron: RIVM